Häckar är oumbärliga – 10 tips för trädgården

Häckar är oumbärliga – 10 tips för trädgården

Det är mitten av november och hösten är synlig, bladen har fallit från nästan alla träd och häckar. Det betyder också att det nu planteras tid för häckar. Vackra häckar är oumbärliga i en bra trädgårdsdesign. Det ger struktur på vintern, färg på hösten och skapar ett mönster av linjer på sommaren. I den här bloggen hittar du tips för hur du använder häckar i din trädgård.

Användningen av häckar i trädgården
För det första är en häck mycket lämplig som staket, tänk på en bokhäck, hornbalk, idegran, liguster för små och / eller medelstora trädgårdar, Prunus rotundifolia eller barrträd för stora trädgårdar. En häck av Photinia ‘Red Robin’ eller portugisisk laurel är mycket vacker runt “Medelhavet” trädgårdar. Boxwood och Ilex crenata ‘Blondie’ används som gränshäck längs gränser. Skogsträdgårdar kan omges av häckar av rododendroner.

Du kan också placera korshäckar i din trädgård för att skapa djup eller skapa trädgårdslokaler. Det gör en trädgård spännande och inbjuder dig att gå in i trädgården och upptäcka vad som finns att se. Idegräs, röda och gröna bokhäckar (Fagus sylvatica) är mycket lämpliga för detta.

häck
2 Placera olika häckar i följd i olika höjder, en röd bokhäck framför en barlind ger ett snyggt linjespel. Eller de röda Barberry-blocken är ett bra exempel från Gardens of Mien Ruys.

bokhäck
Att gränsa till en stig med en häck ger ett slags oändlighet, ett trick för att få trädgården att se större ut. Robusta häckblock från Taxus eller Ilex ger sinnesfrid i en kant eller betonar ett hörn på terrassen.

Häckar ger också skydd, säkerhet och integritet. Häckar bryter vinden om du bor på landsbygden och ändå vill sitta skyddad på terrassen. Eller runt grönsaksgården där det kan vara lite varmare att låta den utsatta låga frukten och bönorna utvecklas bättre. Ibland är det nödvändigt att plantera en högäl (Alnus) häck runt fruktträdgården.

Tips för att applicera häckar
Plantera en häck på rätt jordtyp, Carpinus på leran, t.ex. och rododendroner på sandjord.
Plats, notera om häcken behöver sol. Barlind kan växa i skuggan, men inte bok.
Be odlaren om råd om hur många växter som ska planteras på 1 meter.
Ge bra diken, kompletterad med kompost och plantera inte häckplantan djupare i marken än den var hos odlaren.
Plantera häckarna mellan november och slutet av mars
Vattna häckarna extra tidigt på våren när lövknopparna utvecklas.
Var uppmärksam på spännande bladstrukturer, glänsande löv, nålar, bladfärg (även på hösten)
Varierande höjder, en röd bokhäck på 100 hög för en barlind på 180 är en vacker syn året runt.
Börja det första året så snart växterna är tillräckligt etablerade med en blygsam beskärning, vilket stimulerar växts förgrening. På så sätt säkerställer du vackra täta häckar.
Tänd en fin häck med en markfläck så att denna linje också syns på kvällen och färgerna ofta blir ännu mer intensiva.
Trädgårdar med lågt underhåll
tvärgående häckar Häckar är också lämpliga för användning i en trädgård som inte borde kräva för mycket underhåll. I kombination med vackra träd, gräsmatta eller grus skapas en fascinerande trädgård där årstiderna också upplevs. Detta skapar en privat trädgård där det är trevligt att bo. Använd tak- och bokhäckar i en sådan design, de behöver bara beskäras två gånger om året. Om du också saknar tid och / eller lust att beskära häckar, lägg ut det här jobbet till en bra trädgårdsmästare och njut fortfarande av den vackra grönskan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *