Häckväxter

Häckväxter

Det finns olika typer av lager. Arten avgör också laurelhäckens utseende. Den snabbast växande sorten är Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’. Denna häckanläggning säkerställer en hög vintergrön häck inom några år. Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ har tillväxttakten för ‘Rotundifolia’ men har långsträckta och djupare gröna blad.

Denna form blir också lite styvare. Den portugisiska körsbärslauren eller Prunus lusitanica har mindre blad och därför en finare struktur. Denna trädgårdsväxt lämpar sig väl för både häck och ensam. Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ är den vanligaste arten. En annan form, Prunus lusitanica ‘Brenelia’ är ett urval från ‘Angustifolia’ med lätt böjda blad och en extra röd stjälk under vintermånaderna.

Lagern trivs i vårt klimat

Körsbärsbladets historia är i stor utsträckning relaterad till häckväxters historia i allmänhet. I slutet av medeltiden var körsbärslautern en av de första exotiska häckväxter som exporterades till Europa. Inte för att Prunus laurocerasus kom långt ifrån. Körsbärslaurier är inhemska häckväxter i Turkiet, Balkan och norra Iran, men det var redan ett trevligt alternativ till vintergröna häckväxter som är infödda här, till exempel barlindet.

Idag är lagerkörsbär naturaliserade häckväxter i delar av Europa. Viklagret kan överleva här utan hjälp av odlare och det är goda nyheter, för det betyder att det finns en stor chans att en laurelhäck också trivs i din trädgård. Att plantera en häckväxter kan göras på nästan vilken väldränerad mark som helst. Så länge överflödigt vatten lätt kan rinna av och kalkhalten i jorden inte är för hög, kommer din lagerhäck att känna sig helt bekväm i din trädgård.

Något att ta hänsyn till är körsbärslagrets frostmotstånd. Lagerkörsbär är ganska hårda häckväxter, men om du bor på en plats där det kan bli väldigt kallt på vintern behöver rötterna lite skydd från en fleeceduk eller halm på vintern. Du kan också välja den frostbeständiga lagret “Etna” eller lagret “Zabeliana” över genomsnittet. Dessa körsbärslagersorter tål temperaturer så låga som -25 ° C.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *